Viden om tænder › Tandkød › Tandkødsbetændelse
Har du blod i munden efter tandbørstning?
Måske har du blot børstet dine tænder for hårdt? Dog kan det blødende tandkød også være tegn på tandkødsbetændelse.
Tandkødsbetændelse er som sådan ikke farligt, men det er alligevel meget vigtigt at gå til tandlægen, da det kan udvikle sig til paradentose.
Den tandlægefaglige term for tandkødsbetændelse er gingivitis og opstår som regel på grund af dårlig mundhygiejne.
På tænderne og tandkødet dannes der helt naturligt plak, som er en farveløs film af bakterier. Hvis disse bakterier ikke fjernes regelmæssigt ved hjælp af tandbørstning, tandtråd og besøg hos tandlægen, vil plakken blive siddende og have tendens til at danne giftstoffer, som er til stor irritation for tandkødet.
Det er giftstofferne (også kaldes toksinerne), som forårsager betændelse i tandkødet. For at undgå tandkødsbetændelse bør man derfor dagligt børste sine tænder grundigt og bruge tandtråd/tandstikker.
Et regelmæssigt besøg hos tandlægen er også med til at sænke risikoen for udvikling af betændelse i tandkødet.
Betændelse kan også opstå i forbindelse med en visdomstand, som du kan læse mere her.
Et typisk tegn på gingivitis er rødt og ømt tandkød, der ofte bløder, når du børster tænder.
Læs mere om blødende tandkød, og hvordan du undgår dette.
Betændelsen kan også forårsage dybe ‘tandkødslommer’, hvor plak og madrester har let ved at ophobe sig. Hvis madresterne får lov til at sidde tilpas længe mellem tandkødet og tænderne i disse lommer, vil det for det fleste resultere i dårlig ånde. Et symptom på tandkødsbetændelse kan derfor være vedvarende dårlig ånde eller dårlig smag i munden.
En god mundhygiejne er første skridt på vejen mod udvikling af gingivitis. Vær derfor grundig med tandbørstningen – både morgen og aften – og anvend tandtråd, tandstikkere eller små flaskerensere efter alle hovedmåltider. Tandbørstning er desværre ikke nok til at fjerne de mest genstridige bakteriebelægninger, hvorfor du er nødt til at supplere med tandtråd.
Husk også at gå regelmæssigt til tandlægen, hvor en grundig tandrensning hjælper med at opretholde en god mundhygiejene. Når plakken først har fået lov til at sætte sig fast, kan du ikke selv fjerne den ved hjælp af tandbørsten eller tandtråd – her skal din tandlæge eller tandplejer på banen.
Du opnår en endnu bedre mundhygiejne, hvis du også sørger for:
Blødende tandkød og betændelse skal behandles for ikke at udvikle sig til paradentose. På de tidlige stadier af tandkødsbetændelse er skaderne fuldt reversible, da knoglen, der bærer tænderne, endnu ikke er påvirket. Men hvis du undlader at lade sig behandle, kan betændelsen udvikle sig til paradentose og dermed forårsage permanente skader såsom løse tænder. Du skal derfor være meget opmærksom, hvis du får betændelse i dit tandkød, og straks reagere ved at gå til tandlægen.
Har du mistanke om, at du har betændelse i tandkødet? Så tøv ikke med at kontakte din Godt Smil-tandlæge.
For at forebygge tandkødsbetændelse er det bedste råd at blive bedre til at fjerne belægninger på tænderne. Dette kan gøres ved blot at blive mere omhyggelig med sin tandbørstning.
Ved at benytte gnubbe metoden når du børster tænder, vil du komme langt bedre rundt omkring forskellige belægninger på tænderne og komme godt ind imellem dem med tandbørstens børster også.
Du laver gnubbemetoden ved at placere tandbørsten vandret på tænderne, så hårene rører både tandkød og tænder. På ydersiden af tænderne børster du med tandbørstens hoved parallelt med tandrækken, og på indersiden af tænderne børster du lodret med tandbørsten.
Det er vigtigt, at tandbørstens hår er så små, at de kiler sig ind mellem tænderne, og at du børster én tand ad gangen.
Tyggefladen på tænderne børstes med små bevægelser frem og tilbage.
Derudover kan du overveje, om du skal anskaffe dig en elektrisk tandbørste, da mange får bedre mundhygiejne af at benytte disse.