Smerte i visdomstænder

Tandpine i en visdomstand: Er du en af de uheldige, der har oplevet at have tandpine?

Hvis svaret er ja, så ved du helt sikkert også, hvor frygtelig ondt det gør. Tandsmerter kan være uudholdelige, og her er den rette tandpinehjælp afgørende for at lindre dine tandpinesymptomer.


Et sted, mange desværre ofte oplever at have tandsmerter, er i og omkring deres visdomstænder. Døjer du med smerter omkring dine visdomstænder, eller har du en slem tandpine i en visdomstand?

Så kan du herunder blive klogere på, hvad du eventuelt selv kan gøre for at komme tandpinen til livs – og hvornår du bør søge hjælp hos tandlægen.

Hvorfor får jeg ondt i min visdomstand?

Når små børn får tænder, græder de. Og det gør de, fordi det naturligvis gør rigtig ondt, når tanden bryder igennem tandkødet. Det er en lignende smerte, du kan opleve, når dine visdomstænder er på vej op.

Visdomstandens vej op igennem tandkødet kan være både lang og hård, og ofte sker det i små etaper, hvor den rykker på sig. Når visdomstanden først får hul på tandkødet, kan du i mange tilfælde opleve, at tandkødet bliver rødt og hæver op.

I det øjeblik din visdomstand kigger ud gennem tandkødet, kan der komme madrester og bakterier ind under selve tandkødet – og det kan medvirke til smerter og gener i området.

Få hjælp til din tandpine her

Sådan undgår du smerter i din visdomstand

Vores vigtigste råd til dig, der har ondt i og omkring din visdomstand, er at holde området omkring tanden godt rent. Det gælder også, imens tanden er på vej op igennem tandkødet.

For det er ofte her, at smerten opstår. Når først din visdomstand har lavet hul i tandkødet ud til mundhulen og de andre tænder, kan madrester og bakterier nemlig ophobe sig under tandkødet omkring visdomstanden – og derfor er det vigtigt at holde området grundigt rent.

For at forebygge smerter anbefaler vi, at du børster grundigt omkring din visdomstand. Du må også gerne børste på tandkødet over selve tanden. Det kan nemlig hjælpe visdomstanden med at bryde igennem den sidste del af tandkødet og komme helt på plads i tandrækken.

Hvordan ved jeg, om min visdomstand skal fjernes?

Hvis din visdomstand ikke vender, som den skal, kan det have indvirken på, om den kommer op på den rette plads, når den bryder igennem tandkødet. Det kan indimellem ske, at visdomstandens tyggeflade ikke vender opad, som den burde, og det kan medføre udfordringer med tanden.

Her kan et røntgenbillede hos din tandlæge afgøre, hvordan din visdomstand vender, og dermed om din visdomstand bør fjernes.

Har du fx oplevet gentagne problemer med smerter i eller omkring din visdomstand foruden hævelse med gabebesvær, kan det være tegn på, at tanden ikke sidder, som den skal – og her kan fjernelse være løsningen.

Hvad kan jeg selv gøre, når jeg har smerter i min visdomstand?

Er tandkødet omkring din visdomstand ømt og hævet, kan det hjælpe at skylle med klorhexidin mundskyld, der kan købes på apoteket. Det virker både bakteriedræbende og modvirker betændelse i tandkødet omkring visdomstanden.

Du bør dog ikke bruge klorhexidin i mere end én til max to uger ad gangen, da det kan påvirke bakteriebalancen i din mundhule, give smagsforstyrrelser og misfarvninger.

Har du feber eller hævelse ned i halsen, skal du kontakte din tandlæge.

Læs mere om tandpine og smertestillende her

Efter fjernelse af visdomstand: Vær opmærksom på følgende

Er din visdomstand blevet fjernet uden problemer, er det ikke anderledes end ved fjernelse af en hvilken som helst anden tand.

Vi anbefaler, at du holder dig i ro og ikke får pulsen op lige efter fjernelse af din visdomstand.

Det samme gælder for varme drikke og varm mad. Det kan sætte en blødning i gang, hvorfor du bør undgå dette det første døgn.

Er din visdomstand i stedet blevet opereret ud, skal du følge anvisningerne fra din tandlæge.

Er du blevet syet, skal du have fjernet trådene efter ca. 10 dage. Får du pludselig stærke smerter i kæben, feber eller hævelse ned i halsen, skal du kontakte din tandlæge.