Viden om tænder › Tænder › Guide til forældre: Når dit barn slår sine tænder
Har dit barn slået sine tænder?Så har vi samlet en guide til dig, så du ved, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.
Her finder du alt om, hvad du, som forælder, skal være opmærksom på akut, nu og her, samt hvad du med fordel kan sikre at følge op på efterfølgende.
Vi oplever i ferieperioder, hvor børnetandplejen har lukket, at blive kontaktet af bekymrede og omsorgsfulde forældre, der ønsker det allerbedste for deres børn.
Vi har derfor udarbejdet denne guide, så du ved, hvordan du skal forholde dig, og hvad du skal gøre i tilfælde af, at dit barn har slået sin tand.
Hvis dit barn falder og slår sin mund eller tænder, er der et par ting, du med fordel kan have med i tankerne. Barnets alder har indflydelse på, hvilke skader der evt. kan komme efterfølgende.
Har du et barn med mælketænder, som har de permanente voksentænder på vej, så kan der være behov for fokus på de permanente tænder og deres potentielle skader på sigt.
Det betyder, at du bør lave en anmeldelse til en tandforsikring, da dette kan blive en afgørende faktor på den lange bane.
Generelt set er det altid fornuftigt at få meldt alt – også selvom der aktuelt set ikke er behov for behandling. Årsagen er, at skader på tænder og væv nogle gange først viser sig over tid.
Gør derfor dig selv og dit barn den tjeneste at kontakte tandskadeforsikringen for en anmeldelse, så snart der er styr på den evt. akutte tilstand.
Hvis uheldet er ude i en ferieperiode, hvor børnetandplejen har lukket, vil det altid fremgå af deres hjemmeside, hvad du i så fald skal gøre. Alternativt kan de oplyse det på deres telefonsvarer, hvis de henviser til en anden tandlæge, når du ringer.
I nogle tilfælde kan der være behov for at gøre brug af en privatpraktiserende tandlæge, hvis det er inden for åbningstiden, og ellers benytte tandlægevagten, hvis det er uden for åbningstid.
Ofte vil det dog også kunne vente, til børnetandplejen igen har åbent. Dette afhænger af, hvor slem skaden og de eventuelle smerter er.
Start med at lokalisere, hvorfra blødningen kommer. Er det læben, kindslimhinden, ganen, tungen eller tandkødet?
Der er mange bløddele i en mund, som kan blive beskadiget ved et fald, og det kan se meget voldsomt ud.
Har du fx hørt om saftevandseffekten? Det kaldes det, når blod og spyt blandes, så der er mere, end hvis det blot var blod.
Der kan være behov for, at barnet skal syes. Og så bør de involverede tænder tjekkes grundigt hos børnetandplejen, når de igen har åbent, for at sikre, at der ikke er sket skade på dem.
Det er en fordel med et overblik over følgende faktorer, hvis det er muligt:
Tandlægen kan benytte ovenstående til at lægge en plan for behandling
Har barnet knækket sin tand, er det ikke sikkert, det har udløst smerte. Dog kan skarpe kanter være til gene for tungen. Her kan du med fordel runde den skarpe kant med en fil, så den ikke længere er til gene for dit barn.
Er der ikke smerte, er der typisk ikke tale om et akut tilfælde. I dette tilfælde kan du sagtens vente med at tage dit barn med til tandlægen og få tanden undersøgt, til børnetandplejen igen har åbent.
Selvom der ikke er smerte, er det altid en god ide at få tanden tjekket hos tandlægen, da der kan opstå eventuelle skader på sigt.
Har dit barn slået en tand ud, er det en fordel at vide, om der er tale om en mælketand. Er det en mælketand, vil en ny permanent tand vokse ud.
En mælketand må aldrig forsøges at sættes på plads igen, da dette kan medføre risiko for at skade den underliggende blivende tand. En mælketand, der er slået løs, vil typisk selv falde ud.
Er det i stedet en permanent tand, som gerne skulle holde livet ud, er det nødvendigt straks at få kigget på mulighederne for at bevare den.
I nogle tilfælde kan det lykkedes at sætte den tilbage på plads igen. Her er tiden afgørende – jo hurtigere, jo bedre.
Find tanden, hvis den er slået ud. Er det ikke muligt selv at sætte den på plads, så bør tanden opbevares i munden. Er det ikke muligt, så put tanden i et glas mælk. Vask ikke med sæbe, og rør ikke ved selve tandroden.
Har du mod på selv at sætte den på plads, så gør som følger:
Lad endelig være at rokke med en tand, der er slået løs. Det kan lave yderligere skade.
Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig, og har det kommunale tilbud lukket, rådgiver vi hos Godt Smil dig meget gerne.
Er skaden sket uden for klinikkens åbningstid, henvises der til tandlægevagten eller i sidste ende skadestuen.
Det er vigtigt, du føler dig tryg, så du kan støtte dit barn i processen.
Husk: Afslut altid et tandskadeforløb med at anmelde skaden til barnets tandskadeforsikring, da hele omfanget af tandskaden typisk først viser sig år senere.
Afslutningsvis kan det tilføjes, at hvis du vurderer, at behandling ikke kan vente, til børnetandplejen åbner igen, så bør du ringe til tandlægen.