Snorkeskinne reddede Bos søvn

Bo Transbøls liv har ændret sig markant til det bedre, efter at han fik lavet en snorkeskinne hos Godt Smil Tandlægerne.


Derfor fik jeg en snorkeskinne

En slem og konstant hoste igennem længere tid fik i starten af 2022 Bo Transbøl fra Silkeborg til at kontakte sin læge.

Hans læge kunne have sendt ham til en længere undersøgelse, men spurgte i stedet Bo, om han snorkede om natten. ”Ja, helt vildt”, kom det prompte svar fra Bo, som sagtens kunne se, hvorfor lægen spurgte.

Det er jo egentlig logisk, at halsen til sidst bliver så irriteret om natten, at jeg hoster hele dagen”, siger han.

Hurtig effekt

Bo fik downloadet en app på sin telefon til at registrere mængden af snorken og hosten om natten, og han kunne hurtigt se på appen, at søvnkvaliteten var elendig.

Lægen anbefalede ham på den baggrund at få lavet en snorkeskinne, som han ellers aldrig havde hørt om før.

Han tog umiddelbart efter lægebesøget ned til sin lokale Godt Smil Tandlæge i Silkeborg og bookede tid ved tandlæge Pernille Buchwald for at få støbt en speciallavet skinne af akryl med små metalbøjler på.

Der var med andre ord ikke langt fra tanke til handling, og effekten kom også allerede inden for den første uge.

”Min snorken er reduceret markant – og søvnkvaliteten tilsvarende styrket. I marts måned snorkede jeg i gennemsnit 44 minutter om natten, men det er nu reduceret til mellem 0 og 15 minutter”, siger han begejstret.

Grafen viser snorkefrekvensen, før snorkeskinnen blev taget i brug samt efter – dog med undtagelser/nætter, hvor skinnen ikke er blevet brugt, hvilket ses i grafens udsving.

Kun få bivirkninger

Tidligere har Bo benyttet en anden slags skinne, der havde til formål at holde munden en smule åben for at sikre fri luftpassage. I teorien kunne han lide tanken, men i praksis viste det sig, at han havde svært ved at fastholde den i munden. Den fik således en kort levetid.

Han har sågar også fået opereret 1 centimeter af sin drøbel, hvilket heller ikke var nogen succes. Til gengæld har hans snorkeskinne fra Godt Smil Tandlægerne stort set været i hans mund alle nætter, siden han brugte den første gang den 12. april 2022.

Snorkeskinnen har med andre ord været en succesoplevelse, som til fulde har levet op til forventningerne og med meget få bivirkninger.

”I starten blev jeg lidt øm i kæberne, men det er et spørgsmål om tilvænning. Jeg vurderer, at de fleste vil opleve en tilvænningstid på cirka 2 måneder. I tilvænningsperioden kan man jo bare springe en nat eller to over”, siger han.

Tabu for kvinder

Den lokale klinikejer i netop Silkeborg, Pernille Buchwald, har ofte hørt fra brugere af snorkeskinnerne, at deres partner synes, de sover mere stille. Hun understreger dog, at en snorkeskinne ikke i alle tilfælde er den rigtige løsning.

Har man søvnapnø i svær grad, skal man i stedet have et iltapparat. Er vi det mindste i tvivl om, hvad der er behov for, beder vi patienten om først at gå til egen læge,” siger Pernille Buchwald.

Ifølge klinikejeren er det mest mænd, som køber en snorkeskinne, men sådan behøver det ikke nødvendigvis være.

”Mange kvinder snorker også, men det er bare mere tabuiseret,” siger hun og understreger:

”Vi garanterer ikke en bestemt effekt, men jeg synes, den er fantastisk”.