Har du en visdomstand, der skal fjernes, og er du i tvivl om, hvorvidt det skal være operativ eller kirurgisk fjernelse, og hvad forskellen på de to er?
Visdomstænder › Operativ kirurgisk fjernelse
Høj kvalitet til fair pris
Danmarks førende tandlæge
Spar op til 40%
Vi prismatcher alle tandlæger
‘Fremragende’ på Trustpilot
Flere end 500.000 patienter i DK
Har du problemer med en visdomstand?
Hvis du har, kan det være, den skal fjernes. Det er ikke unormalt at måtte fjerne en visdomstand eller flere.
Er du i tvivl om, hvorvidt din visdomstand skal fjernes, eller vil du vide mere om, hvordan det foregår, og hvornår en fjernelse af visdomstænder er på sin plads, så find svarene nedenfor.
Der kan som udgangspunkt være flere årsager til, at en visdomstand skal fjernes, men ofte handler det om, at der enten er et stort hul i den, eller at der ganske enkelt ikke er plads til, at den kan være der.
Er der ikke plads, kan det give betændelse og påvirke de andre omkringliggende tænder. Ved pladsmangel kan biddet også påvirkes.
Det er ikke unormalt, at en visdomstand skaber ømhed, mens den passerer tandkødet.
Nogle gange kan det dog trække ud, og der kan komme gentagende betændelse i tandkødet under frembrud.
Sådanne udfordringer kan være tegn på pladsmangel samt et behov for fjernelse.
Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser
En operativ fjernelse af en visdomstand foregår i lokal bedøvelse. Der ligges et snit i tandkødet og åbnes op, så der er plads til at komme til tanden.
En visdomstand, som endnu ikke er fuldt frembrudt, vil skulle fjernes på denne måde.
Fuldt frembrudte visdomstænder med store huller kan risikere at skulle fjernes operativt, da de ofte går i stykker under tandfjernelsen og derfor skal fjernes i små stumper.
Kirurgisk fjernelse foregår under sterile forhold og er nødvendig ved visdomstænder, der endnu ikke er frembrudte.
Du skal forvente at blive syet efter operativ såvel som ved kirurgisk fjernelse.
Forskellen på de to er, at der under en kirurgisk fjernelse dækkes kirurgisk op, mens der ved en operativ fjernelse ikke benyttes kirurgisk opdækning.
Disse skaber sjældent store udfordringer under visdomstandsfjernelse.
I langt de fleste tilfælde er det muligt at fjerne visdomstænder i overkæben uden behov for hverken operativ eller kirurgisk fjernelse.
En visdomstand i overkæben kan skabe problemer, hvis den sidder, så du bider dig i kinden, eller hvis du ikke kan komme helt ind og holde ordentligt på den.
En visdomstand i overkæben volder dog sjældent store problemer under selve tandfjernelsen.
Disse skaber langt oftere udfordringer under frembrud og under tandfjernelse.
En visdomstand i underkæben sidder omgivet af nerver og væv, som ikke gør det let at komme ind til den, især hvis den ligger langt tilbage i kæben.
Det er altid nødvendigt med en grundig røntgenundersøgelse, inden der igangsættes en tandfjernelse, og i nogle tilfælde vil det også blive nødvendigt at henvise videre til en specialist.
En operativ fjernelse af en visdomstand foregår, modsat en simpel fjernelse, i form af en operation.
En simpel tandfjernelse foregår ved brug af en tang og tager ikke mange minutter, mens en operativ tandfjernelse kræver, at tanden deles, og typisk er der behov for at ligge et par tråde, der efterfølgende skal fjernes.
En operativ tandfjernelse vil dog ske i tandlægestolen under helt normale forhold og i lokalbedøvelse.
En kirurgisk fjernelse af en visdomstand tager som regel længere tid end både en simpel og en operativ tandfjernelse.
I første omgang fordi en kirurgisk tandfjernelse kræver en steril og kirurgisk opdækning.
Her bruges ganske enkelt nogle andre redskaber til tandfjernelse end blot et almindeligt tandlægebor og/eller en tang.
En kirurgisk tandfjernelse foregår i lokalbedøvelse, men kan suppleres med sedering eller narkose efter behov, hvis der er tale om slem tandlægeskræk.
Det er normalt at have ømhed efter en visdomstandsfjernelse. Der kan gå op til et par uger, førend det er helet op. Smerte og ømhed skulle dog gerne aftage i løbet af et par døgn.
I få tilfælde kan der forekomme tiltagende smerte efter fjernelse, som stråler ud i kæbe eller kind. Der kan også forekomme hævelser.
Ved strålende smerte eller større hævelse er det vigtig at blive tilset af tandlægen.
Det er vigtigt ikke at drikke og spise varmt det første døgn efter, og det samme gælder ift. at få pulsen op. Det anbefales at forholde sig i ro det første døgn.
Begge dele for at undgå at starte en blødning.
Spørg endelig tandlægen, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig.
Ofte et til to døgn, hvorefter smerte og evt. ømhed vil aftage. I få tilfælde kan der forekomme tiltagende smerte efter fjernelse, som stråler ud i kæbe eller kind. Der kan også forekomme hævelser. Ved strålende smerte eller større hævelse er det vigtig at blive tilset af tandlægen.Se mere om Operativ kirurgisk fjernelse af visdomstand her.
Ja, hvis du ikke har arbejde, der kræver tunge løft eller at få pulsen op. Hold dig også fra varme drikke og varm mad det første døgn for at undgå at starte en blødning.Læs mere her.
Det er muligt at fjerne en visdomstand, uden du mærker smerte. Smerte og ømhed vil dog kunne opstå efterfølgende, men kan lindres i form af smertestillende. Spørg din tandlæge til råds, hvis det er en bekymring, du har.Læs mere her.
Det er individuelt og vurderes ud fra et røntgenbillede. Du kan dog finde vejledende priser på vores hjemmeside.Læs mere her.
Det anbefales at vente med at spise, til bedøvelsen har lagt sig, så man ikke kommer til at bide sig i tunge, læbe eller kind under spisning.Læs mere her.
Ja, en visdomstand med betændelse vil kunne påvirke dit almene helbred, og det anbefales derfor altid, at du ikke går med en ubehandlet visdomstand, som kræver behandling.Læs mere om dette.
*Priserne kan variere fra klinik til klinik.
– og vær dækket allerede fra dag ét
Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.