Revner i tænderne

Få tandlægens råd og se hvad du kan og bør gøre, hvis én eller flere tænder har fået en revne.

Formål Behandling af revner i tænderne
Resultat Symptomfri og forebyggelse af fraktur
Forløb 1 – 3 måneder
Antal besøg 1 – 2 besøg på klinikken
Besøgstid per gang 30 – 60 minutter
Interval Kontrol ved tandeftersyn hver 3., 6. eller 12. måned efter behov
Bedøvelse Lokalbedøvelse – mulighed for at tilvælge fuld narkose eller sedering
Garanti 2 års garanti på plastfyldninger – medmindre der er behov for en krone
Tilskud
(medlemmer af “danmark”)
Få op til 50% af udgiften – dog max 320 kr. ved fyldninger med offentlig tilskud samt 400 kr. uden offentligt tilskud. Ved behov for rodbehandling – se mere under rodbehandling
Fra kr. 695,-

Høj kvalitet til fair pris

Danmarks førende tandlæge

Spar op til 40%

Vi prismatcher alle tandlæger

‘Fremragende’ på Trustpilot

Flere end 500.000 patienter i DK

Revner i tænderne

Revner i tænderne

Revner i tænderne er et ofte forekommende problem, som opstår i både emalje og dentin (tandbenet).

Da revnerne kan være svære at se, diagnosticeres disse oftest ud fra patientens symptomer. Vær derfor altid opmærksom på jag og smerter, når tanden belastes.

Få billig finansiering

Betal din tandbehandling med LAVE månedlige ydelser

Hvordan opdager du en revne i tanden?

Da revner (infraktioner) ofte er usynlige, diagnosticeres de hyppigt ud fra patientens symptomer. Symptomerne vil oftest være tilbagevendende jag, når tanden belastes ved tygning eller ved temperaturpåvirkninger.

Revner ses ofte i kindtænderne, og det er yderst sjældent, at man ser den samme type i fortænder og hjørnetænder. Revnerne kan være vandrette og lodrette.

Lodrette revner kan gå ned i roden, og de vil derfor få en dårlig prognose. De kan udvikle sig, men det er ikke til at forudsige.

Er det normalt – og hvorfor får man dem?

Det er normalt, at der forekommer meget små revner i emaljen, som opstår af belastning og slid gennem årene. De er ikke farlige, og de skal derfor ikke behandles.

Revner kan også opstå i tandbenet som et slags træthedsbrud i tanden efter mange års slitage – eller som et traume på tanden, hvis man for eksempel har tygget hårdt i et peberkorn eller fået et slag på kæben. Hvis tanden samtidig er svækket af tidligere behandlinger, er den mere udsat.

Særligt gamle sølvfyldninger kan være årsag til, at der opstår revner, da fyldningen udvider og trækker sig sammen ved indtagelse af kolde og varme fødevarer.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge revner i tænderne?

Revner i ubehandlede tænder ses kun meget sjældent. Derfor skal du først og fremmest undgå at få huller i tænderne. God mundhygiejne vil også hjælpe til, at gamle fyldninger holder længere.

Udskiftning af fyldninger bør kun ske, hvis det er nødvendigt, da der forsvinder lidt af tanden, hver gang fyldningen udskiftes. Har du meget store fyldninger i dine kindtænder, eller skærer du tænder, kan det være en god ide at få dem repareret med et stærkere materiale end plast – for eksempel porcelæn.

Vidste du, at:

  • Revner i tænderne opstår for omkring 10% af alle voksne – især 30-50-årige
  • Du selv kan afhjælpe revner i tænderne ved at have en god mundhygiejne
  • Du bør gå til tandlægen, hvis du oplever ubehag i form af smerter eller jag fra tanden
  • Behandlingen afhænger af revnens karakter og størrelse

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår bør du gå til tandlægen?

Hvis man oplever tilbagevendende jag under tygning eller påvirkning fra indtagelse af varme og kolde fødevarer, bør man kontakte sin tandlæge, da dette kan være et tegn på en revne i tanden.

Det er afgørende at få igangsat behandlingen hurtigst muligt, da det hurtigt kan udvikle sig i en negativ retning. 

Hvis patienten ikke kan lokalisere, hvor smerten kommer fra, er det også svært for tandlægen at diagnosticere revnen. Tandlægen har derfor en bidepind, som i mange tilfælde kan afsløre, hvis der er en revne.

Læs mere revner i tanden her.

Hvordan behandles en revne i tanden?

Hvis revnen sidder i en tand med en gammel fyldning, fjernes fyldningen. Hvis tandlægen vurderer, at tanden kan limes sammen, laves der i første omgang en ny plastfyldning. Tanden slibes her lidt ned, så der ikke tygges direkte på revnen.

Patienten bør herefter være særlig opmærksom på smerte fra tanden. Oplever patienten fortsat smerte efter limningen, kan der laves en midlertidig krone, der sættes på tanden. Den midlertidige krone dækker hele tanden og holder den stærkere sammen end plastfyldningen.

Hvis symptomerne ikke forsvinder efter denne behandling, skal der laves en rigtig krone til tanden. Er patienten herefter heller ikke symptomfri, er en rodbehandling med efterfølgende kronebehandling nødvendig.

Tandlægen anbefaler

Har du en revne i en tand, der gør ondt, må du have tålmodighed og indstille dig på, at det kan tage tid og være forbundet med både ubehag og omkostninger, før tanden er færdigbehandlet. Lyt til din tandlæge og følg hans/hendes råd.

Tandforsikring:
Få dækket op til 60%

– og vær dækket allerede fra dag ét

Skal vi kontakte dig?

Udfyld formularen – så ringer vi dig op inden for 24 timer på hverdage.
Vi ringer normalt mellem kl. 8 – 16.