Viden om tænder › Tænder › Mundskyllevæske
Læs alt om, hvordan, hvorfor og hvornår det er godt at bruge mundskyllevæske.
Der er stor uenighed om effekten ved brug af mundskyllevæsker. Producenterne mener, at mundskyllevæske reducerer mængden af plak og bakterier, beskytter mod tandkødsbetændelse og giver frisk ånde. Den bedste metode til fjernelse af plak er ved hjælp af tandbørstning to gange dagligt suppleret med brug af tandtråd.
Nogle mundskylle produkter har indholdsstoffer, der er bakteriedræbende. Disse kan have en positiv effekt ved en helingsproces.
Mundskyllevæske med klorhexidin kan eksempelvis benyttes efter en operation i munden for at fremme helingen. Lige efter en operation har operationssåret brug for ro, og tandbørstning i operationsområdet kan derfor være umuligt. Her kan klorhexidin mundskyllevæske hjælpe, indtil det igen er muligt at komme til med tandbørsten.
Mundskyllevæsker med klorhexidin bør ikke benyttes i mere end to til tre uger, da den påvirker den generelle bakterieflora i munden. Nogle af bakterierne i munden er nødvendige, for at vi kan smage og fordøje vores mad. Længerevarende brug kan derfor betyde en midlertidig forstyrret smagssans. Derudover kan tænderne også blive misfarvet efter en lang periode med klorhexidin mundskyl.
Vær opmærksom på, at klorhexidinens virkning ophæves, hvis den bruges i forbindelse med tandpasta med skummemiddel. Derfor bør man være opmærksom på kun at bruge klorhexidin mundskyl en time før eller efter tandbørstning. Det er også muligt at finde en tandpasta uden skummemiddel.
Der er ikke et naturligt behov for, at du supplerer din mundhygiejne med mundskyllevæsker, men hvis du mærker en positiv effekt ved brug af mundskyllevæsker, så skal du blot være opmærksom på, at det ikke er en af dem med klorhexidin, hvis det er til daglig brug. Du bør også tænke over, at fluoren i tandpastaen, der er den, der beskytter mod huller i tænderne, skylles væk, når du skyller munden med mundskyl lige efter tandbørstning. Der findes dog mundskyllevæsker, der indeholder fluor.
Selvom en mundskyllevæske med klorhexidin har en bakteriedræbende effekt, så fjerner den ikke bakteriebelægningerne på tænderne. Det samme gælder den fluorholdige mundskyl.
Fluor har en beviselig og positiv effekt på at standse udviklingen af huller i tænderne. Fluorholdig mundskyl kan dog heller ikke fjerne bakteriebelægningerne, og kommer fluoren ikke ind til tandoverfladen, så har den ikke den ønskede effekt. Der er altså hermed ingen vej udenom – husk tandbørste og tandtråd. Både tandbørste og tandtråd fjerner bakteriebelægningerne på mekanisk vis, og det er det eneste, der med sikkerhed virker effektivt.
Har du problemer med dårlig ånde, så er det vigtigt at finde årsagen. Dårlig ånde kan skyldes tandkødsbetændelse eller parodontose. Begge dele bør behandles for at forebygge yderligere udvikling. Mundskyl kan give en fornemmelse af frisk mund, men oplever du ofte blødende tandkød eller vedvarende ømhed, så er det vigtigt at få dette undersøgt hos tandlægen.
Klorhexidin mundskyl kan købes på apoteket og kan være god at have inden for rækkevidde ved ømhed i tandkødet eksempelvis i forbindelse med frembrud af visdomstænder.
Der findes også tandpasta indeholdende klorhexidin. Denne kan med fordel benyttes ved tandkødsbetændelse. Vær opmærksom på, at klorhexidin tandpasta ikke indeholder fluor – hvorfor det anbefales, at man kun benytter sig af klorhexidin tandpastaen den ene af de to gange om dagen, tænderne børstes.
Er der sår i munden, der ikke vil hele eller vedvarende og tilbagevendende ømhed, bør du tilses af en tandlæge.